Yes

 

Peter Scheele

van de EO

over liefde en seks

Je kent hem wellicht van de tv. Peter Scheele is die jongen van de EO die mensen vraagt wat 'Jezus voor hen betekent'. Dus roept hij heftige reacties op. En dus wilde Yes hem graag interviewen. Journaliste Annemarieke Piers was nieuwsgierig hoe Peter over relaties en seks denkt.

Het lijkt warempel wel alsof er vloek rust op de afspraken die ik met Peter Scheele (34) maak. Op onze eerste afspraak zit hij thuis een uur op mij te wachten, ik op hem in een café in Eindhoven. Bij de tweede afspraak lopen we elkaar alweer mis, dit keer op een vol en druk terras. Drie maal is scheepsrecht, en voor onze derde ontmoeting hebben we afgesproken op het Flevofestival, een christelijk muziekfestival dat gehouden wordt in de buurt van Eindhoven. En ja hoor, na twee uur in de file gestaan te hebben, en een halfuur gewacht te hebben bij de ingang van het Flevofestival ontmoet ik Peter Scheele eindelijk in levenden lijve. Lachend schudt hij mij de hand. "Het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt om elkaar te spreken, hè." Hij draagt een spijkerbroek en een T-shirt met in grote letters Ik ben Jezus-fan. Het is duidelijk: Peter is een gepassioneerd christen. Op tv stelt hij mensen vragen over het geloof, hij schreef twee boeken over het geloof, heeft een eigen internet-site en richtte de Jezus fanclub op.
"Natuurlijk maak ik er absoluut geen geheim van dat ik christen ben. Waarom zou ik? Ik hoef me toch zeker nergens voor te schamen? Bovendien heb ik gemerkt dat mensen respect voor je hebben, als je gewoon voor je geloof uitkomt. Ook al snappen ze er niks van. Als je huichelachtig over je geloof doet, zullen mensen de spot met je drijven."
Een gesprek voeren met Peter Scheele zonder het over God te hebben, is onmogelijk. Zijn geloof is het belangrijkste in zijn leven, zegt hij. Serieuze boel, daar bij Peter thuis?
"Op een of andere manier leeft bij veel mensen het idee dat christenen saaie humorloze mensen zijn. Geloof kan prima hand in hand kan gaan met plezier maken. Het is echt niet zo dat christenen allemaal saaie pieten zijn, die niet van een lolletje houden. Ik vind mezelf in ieder geval geen saaie piet."

Maar wilde feestjes zijn er waarschijnlijk niet bij?
"Nou, op onze feestjes is het anders altijd heel gezellig. Ook zonder drank en drugs kun je veel plezier hebben, hoor. Sterker nog, ik ben er ervan overtuigd dat het onderling contact veel intenser is, zonder die stimulerende middelen. Ikzelf heb
nooit drugs gebruikt. Ik heb wel een tijdje gerookt, maar dat waren gewone sigaretten. Ik heb nog nooit hasj of marihuana gerookt. Af en toe drink ik wel eens een biertje, maar echt dronken of aangeschoten ben ik al heel lang niet meer geweest. Tijdens mijn studententijd is er wel een periode geweest waarin ik meedronk met de rest. Maar al snel kwam ik erachter dat dat voor mij niet bevredigend is. Ik hou er niet van om aangeschoten te zijn. Dan voel ik me niet mezelf."

En seks, hoe denk je daarover?
"Ik probeer te leven zoals ik denk dat God het heeft bedoeld. Ik denk dat God seks heeft bedoeld in de vorm van één man, één vrouw, trouw aan elkaar. Ik heb in mijn leven met één vrouw seks gehad en dat is mijn echtgenote. Ik kwam haar tegen op een trainingscursus van Youth for Christ. Ik zag haar en het was meteen raak. Een jaar later zijn we getrouwd. We hebben voor het huwelijk geen seks met elkaar gehad, en dat maakte het allemaal wel veel spannender. De trouwdag was extra speciaal, door de huwelijksnacht waarin we elkaar voor het eerst lichamelijk gingen ontdekken. Ik vind dat er in onze samenleving een veel te vrije seksuele moraal heerst. Iedereen kan het zo maar met iedereen doen. En iedereen doet het dus ook met iedereen. Zo snel als mensen relaties aangaan, zo snel stappen ze er ook weer uit. Ik denk dan: zoek je partner wat zorgvuldiger uit. Denk eerst eens even goed na, voordat je verder gaat."

Maar het is toch niet zo slecht om het een en ander uit te proberen?
"Er is een verschil tussen lust en liefde. Het kan heel lang duren voordat je met je eerste vriendje naar bed gaat. Bij de vriendjes daarna gaat het waarschijnlijk sneller en sneller. Totdat je op het punt belandt dat je regelmatig one-night-stands hebt. En dat bevredigt niet. Dat is namelijk lust en geen liefde. Een relatie, dat bevredigt wel. Een goede relatie waarin je met je partner alles kunt bepraten, iemand met wie je ruzie kunt maken, maar met wie je het ook weer goed kunt maken. En als je met zo iemand seks hebt... wauw, dat is de zevende hemel. Het lijkt wel alsof veel mensen dat vergeten zijn. Er staan niet voor niets leefregels in de bijbel. Niet stelen,
niet doden, niet echtbreken en geen overspel plegen. God heeft die regels niet opgesteld om de mensen kort te houden, maar omdat hij is begaan met de mensen. Als je je niet aan die regels houdt, komt er narigheid. En als je op een goede manier door het leven wilt komen, dan hou je je aan die regels."

Waarom wil je andere mensen zo graag bekeren?
"Ik vind het belangrijk mijn geloof uit te dragen. De liefde die ik van God voel is zo intens, ik wil graag dat andere mensen dat ook kunnen voelen. Dat is best moeilijk over te brengen. Jongeren luisteren eigenlijk pas goed als je humor gebruikt. Zo maak ik bijvoorbeeld kaartjes met grappige tekstjes erop en die deel ik uit. Jongeren die helemaal niet geloven, plakken er hun hele agenda mee vol. Dat is wel grappig. Je kunt door middel van kaartjes mensen natuurlijk niet tot het geloof laten komen. Maar misschien werkt het wel als een klein speldenprikje. Dat de ontvanger van zo'n kaartje even over het geloof gaat denken en ziet dat het helemaal niet zo zwaarmoedig is."

Ben je, door je geloof, ook minder bang voor de dood?
"Ik heb niet zo lang geleden een heel goede vriend verloren. Hij stierf op 32-jarige leeftijd aan kanker. Dat vond ik heel erg en ik mis hem nog steeds. Hij is jarenlang aan de drugs en drank verslaafd geweest, heeft een heel moeilijke periode gekend. Op een gegeven moment heeft hij het geloof ontdekt. Vanaf die tijd ging het steeds beter met hem. Hij ontmoette een vrouw, kreeg drie kinderen. Ik denk dat het de gelukkigste periode uit zijn leven is geweest. Dat hij heeft moeten sterven aan kanker, dat is misschien de prijs die hij heeft moeten betalen voor zijn eerdere levensstijl. Het is moeilijk uit te leggen, maar om hem als christen te zien sterven, dat heeft veel voor mij betekend. Sommige mensen leven alsof ze nooit dood zullen gaan. Toch is het goed om na te denken over je eigen sterfelijkheid. Door het besef dat je eens dood zult gaan, sta je anders in het leven. Ik ben zelf helemaal niet bang om dood te gaan. Ik weet dat ik na mijn dood God zal ontmoeten. Dat lijkt me wel een toffe ontmoeting. Misschien kijk ik ergens zelfs wel naar uit."
Yes, nr. 42, oktober 1998
 
© 2001 - 2024 CMS: 123CMS.nl,  datum laatste wijziging: 30-6-2004 °